dijous, març 30, 2023
pin_azul_oscuro10
logo

MOLI DE PAPER

El Molí de Papel es va construir l’any 1859 i constitueix actualment un extraordinari exemple de la industria paperera comarcal. El principal papere rd’Ibi va ser Antonio Martínez Martínez que va vindre de Banyeres de Mariola i va estar entre 1868 i 1888. En 1880 el molí tenia huit tines, tres piles dos cilindres,quatre martinets i  una màquina de vapor amb sis cavalls. A Ibi es van comercialitzar principalment llibrets de fumar

Inicialment el paper es fabricava de forma manual, fulla a fulla. La materia primera es componia de draps i paper que es picaven per a formar una pastera que es barrejava amb aigua i es colocava en la tina, que era com una banyera gran. L’operari sumergía una carcassa de fusta coberta amb una reixeta metàl.lica del tamany de les fulles. En eixugar-se la pastera, les fibres s’entrellaçaven de nou per a formar fulles de paper.

El molí funcionava mitjançant energía hidráulica. L’aigua de la sèquia movia una roda de pales que giraven i posaven en marxa la maquinària interior. A principis del segle XX es va instal.lar una màquina de vapor amb una gran xemeneia de rajola.

El molí va funcionar finsl’any 1917. Durant la Guerra Civil va ser alberg i posteriorment es llogava per parts com a residèncises tiuenca.

En l’actualitat pertany a l’ajuntament d’Ibi.