dijous, març 30, 2023
PUNTO 7
logo

ERMITA DE SAN VICENTE FERRER

La xicoteta però coqueta ermita de Sant Vicetn Ferrer va ser construïda en 1572 fora del recinte urbà de la que llavors era la población ibense. En aquells anys, IBI creixía en poblament i poder econòmic al mateix temps que desitjava la seua independènia de la veïna población de Xixona., fet que va tindre lloc en 1578 pocs anys després de la construcción d’este edifici.

Molt poc sabem d’aquell primer edifici que va ser reformat en continues ocasions pels avatars del temps i les circunstàncies, els documents que es troven en l’Arxiu Municipal d’IBI –AMI- conten que el terratrèmol qua va asolir l comarca en l’any 1620 va causar grandes trosses en l’ermita. Hi ha constancia de que l’ermita tenia un antiquisim retaule amb llenç del sant, que es van perdre i actualmente substituits per un retaule barroc de fusta policromada que allot ja en la seu afurnícula la figura de Sant Vicetn Ferrer.

Després del greude teriorament patit en el segle XX i el seu posterior abandonament, l’espai interior de l’ermita s’ha recuperat com a sala d’exposicions, donant continuitat al veí teatre Rio com a nucli de la vida cultural del poble.