dijous, juny 01, 2023
pin_azul_oscuro3
logo

EL POBLAMENT ANDALUSÍ

La totalitat de jaciments arqueològics andalusís descoberts a IBI es localitza prop de corrents d’aigua (Barranc dels Molins i barranc de les Raboses) en un espaireduit de poc més de 4 quilòmetres quadrats.

El poblament islàmic medieval documentat a IBI era de tipus rural. En un primer moment, al voltant de l’any 1000, este camperolat es va establir en una zona alta respecte del paisatge que l’envolta, actualmente coneguda com Altet de Campos. Translladant-se en la darrera etapa andalusí a la contornada de les terres de regadiu d’IBI i creant xicotets emplaçaments en forma d’alqueries.

D’esta etapa es coneixen gràcies a un document del regnat de Jaume I, els noms de dos alqueries andalusíes en IBI, Bonetabib i Benetavuela.

En l’horta del Pont, coneixem un cementiri associat a una d’estes alqueries. En 2008 es va poder excavar una part, documentant-se 8 sepultures, 3 d’elles de curta edat. Les tombes mostràven una extrema austeritat sense cap tipus d’aixo var, es a dir, els objectes personals que acompanyen el cos tal i com diuen els preceptes de l’Islam.