dijous, març 30, 2023
PUNTO 3
logo

CASTELL VERMELL Y ERMITA SANTA LUCÍA

Dalt del Puig de Santa Llúcia es situen diferents construccions pertanyents a diversos moments històrics, poblat de la Edat del Bronze, recinte fortificat en época islámica i en últim lloc i ja en época moderna l’ermita de Santa Llúcia.

Les construccions més visibles del Castell Vermell formen part d’una torre rectangular que es situa al nord del Puig, construïda amb tàpia de morter de calç. L’aljub, situat en l’interior de la fortificació, es visible si accedim des de la casa de l’ermità. En el costat suroest del Puig i recolzada en la roca s’identifica l’àrea on s’ubica una altra torre de xicotetes dimensions, en esta ocasió amb una altra técnica constructiva, amb pedres irregulars aliniades amb morter de calç.

Diferents documents de l’Arxiu Municipal d’IBI –AMI- situen la construcción d’esta ermita aproximadament en el segle XVI, sent la primera en edificar-se en la població. A partir d’este moment i en l’entorn del Puig de Santa Llúcia, es quan la población d’IBI creix lentament, donant origen al nucli antic del poble.

El 13 de desembre, dia de Santa Llúcia marca l’inici de les festes d’hivern, originals per la participación d’elements únics, des del vocabulari: tapats, enfarinats, amantats, fadrins i casatsfins el simbolisme que intenta reflectir. Solstici d’hivern, ball de bojos, mercart matrimonial. És el 28 de desembre quan la festa arriba al seu cènit, impossible no deixar-se portar…